در سال 1389 با فرارسیدن زمان برداشت انگور، محصول سالم نظارت شده در 2.5 هکتار ازباغات انگور روستای خانقاه با نظارت مستقیم کلینیک گیاه پزشکی راه سبز آذرشهر ،بسته بندی وپس ازنصب اتیکت آماده ارائه به بازارمصرف گردید.
انگور یكی از محصولات باغی مهم می باشد . از مهمترین آفاتی كه به انگور حمله می كند كرم خوشه خوار انگور می باشد وبه اكثر باغات انگورخسارت قابل توجهی وارد می کند.
حشره کش بیولوژیكی B.T یك حشره كش گوارشی است كه با تولید اسپور و كریستالهای پروتئینی باعث غیر فعال شدن حشره در عرض 4-1 روز و نهایتا مرگ آن می شود B.T خیلی سریع در برابر نور خورشید تجزیه می شود . بنابراین محلول پاشی موقع غروب آفتاب فعالیت و اثر آن را طولانی می كندبا توجه به سه نسلی بودن کرم خوشه خوارانگوردر منطقه آذرشهر محلول پاشی B.T در هر 3 نسل و در هر نسل تکرارمحلول پاشی پس از 10-7 روز صورت گرفت .
این طرح در باغات انگور آقایان جواد زارع نژاد ،نادر رحیم پور ، غلامحسین عبدالرحیم پور ، قبلعلی زارع نژاد در روستای خانقاه و جواد میرزاخانی و ابراهیم نجفی در روستای سیلاب وغلامعلی تقی زاده در روستای شیرامین وآقای حسنی در روستای غله زار جمعا با مساحت 4 هکتاراجرا شد .در هر مرحله قبل از محلول پاشی تراكم گیری از خوشه ها از نظروجود آلودگی به آفت ومیزان آن به عمل آمده و. سپس محلول پاشی صورت می گرفت محلول پاشی صبح ویا عصر ها نزدیک غروب آفتاب صورت می گرفت . مقدار مورد نیاز ازB.T را ( با دز یك كیلوگرم در هكتار)در یك سطل ریخته و آنرا هم زده تا كاملاً حل شود سپس به مخزن سم پاش (سم پاش پشت –تراكتوری) اضافه كرده ومحلول پاشی انجام می شد.
نتیجه کاربرد B.T
در بررسی ها و بازدید هایی که از باغات مذکور بعمل آمد دیده شد استفاده از حشره کش بیولوژیکی B.T در زمان مناسب و تاریخ تعیین شده بر اساس برنامه های پیش آگاهی علاوه برکنترل کامل آفت منافع دیگری هم بدنبال داردبطوریکه در باغ موردآزمایش کیفیت بالا وخوش رنگ بودن خوشه ها ی انگورمشهود بود و میتواند بعنوان بهترین حشره كش بیولوژیك جانشین سایر حشره كشهای مورد استفاده در منطقه باشد،ولکن بدلیل تكرار محلول پاشی در استفاده از B.T وقیمت بالای B.T در مقایسه با سایر حشره كشهای مورد استفاده در این خصوص نمی تواند از لحاظ اقتصادی برای كشاورزان مقرون به صرفه باشد.