close
دانلود فیلم
آشنایی با چلغوز و ماکادمیا، گرانترین خشکبارهای ایران

کلینیک گیاهپزشکی راه سبز آذرشهر

دانه‌ای قهوه‌ای رنگ كه وقتی آن را در پوسته چوبی‌اش می‌بینی به یاد هسته خرما می‌افتید. این دانه را وقتی بو می‌دهند با صوت خاصی…

جستجوگر پیشرفته سایت



آخرین ارسال های انجمن
عنوان پاسخ بازديد آخرين ارسال
نشانه اعتیاد به کامپیوتر نشانه اعتیاد به کامپیوتر 1 1038 noyasystem
سرعت دانلود ژاپن رو مال ما رو! سرعت دانلود ژاپن رو مال ما رو! 2 889 atlasweb
عکس هایی از دوچرخه هایی که هرگز پنچر نمیشوند عکس هایی از دوچرخه هایی که هرگز پنچر نمیشوند 2 1004 aminmoin
تعمیر فایلهای ویندوز 7 بدون ریستارت کردن و درکوتاهترین زمان تعمیر فایلهای ویندوز 7 بدون ریستارت کردن و درکوتاهترین زمان 3 6896 aminmoin
آموزش روت گوشی‌های اندروید با 3 روش مختلف آموزش روت گوشی‌های اندروید با 3 روش مختلف 1 311 aminmoin
ESET NOD32 Antivirus 9.0.318.0 Final x86/x64 آنتی ویروس NOD32 ESET NOD32 Antivirus 9.0.318.0 Final x86/x64 آنتی ویروس NOD32 0 436 zianajafi
یوزرنیم و پسورد جدید Nod32 بتاریخ 12 شهریور 93 یوزرنیم و پسورد جدید Nod32 بتاریخ 12 شهریور 93 0 507 zianajafi
همه چیز درباره مسواک های برقی همه چیز درباره مسواک های برقی 0 1903 zianajafi
کیبرد خود را قفل کنید کیبرد خود را قفل کنید 0 547 zianajafi
چند تا تصویر متحرک باحال چند تا تصویر متحرک باحال 1 1334 zianajafi
[Forum_Post_Title] صفحه اول انجمن | [Forum_Post_Title] ثبت نام در انجمن | [Forum_Post_Title] ورود به پنل کاربری
آشنایی با چلغوز و ماکادمیا، گرانترین خشکبارهای ایران
نظرات ()

چلغوز

دانه‌ای قهوه‌ای رنگ كه وقتی آن را در پوسته چوبی‌اش می‌بینی به یاد هسته خرما می‌افتید. این دانه را وقتی بو می‌دهند با صوت خاصی سر باز می‌كند و دانه چلغوز از آن خارج می‌شود. در واقع چلغوز، میوه نوعی صنوبر بزرگ (Pinus gerardiana) با برگ‌های سوزنی كوتاه و ضخیم بوده كه بومی پاكستان، افغانستان و شمال شرق ایران از جمله شیروان است.

در قدیم شیرازی‌ها و اراكی‌ها چلغوزخور قهاری بودند، اما امروزه در شمال بخصوص گیلان و در سراسر مشهد مصرف آن متداول شده است؛ اما پرسش اینجاست چلغوز چه مزیت تغذیه‌ای یا درمانی دارد كه با توجه به قیمت گران آن مردمان برخی شهرها و استان‌های كشورمان به مصرف آن روی آورده‌اند‌؟

چلغوز، مزیت آجیل را دارد:
چلغوز، دانه‌ای پرچرب و سرشار از اسیدهای آمینه ضروری و اسیدهای چرب غیراشباع مفید است. روغن آن همچون روغن زیتون از افزایش كلسترول بد خون جلوگیری كرده و سرخرگ‌ها را از آسیب حفظ می‌كند و از حملات قلبی می‌كاهد.
به دلیل كمك به كاهش تری‌گلیسیرید خون یار مهربان كبد است و به جهت فیبر و چربی بالا كور‌كننده خوب اشتهاست. پتاسیم و منگنز آن به تعادل فشار خون كمك كرده و منیزیم این دانه از بی‌خوابی‌های شبانه می‌كاهد و دردهای عضلانی، خستگی مفرط، تنش و اضطراب را بر‌طرف می‌كند.
چلغوز به دلیل دارا بودن ویتامین‌های A، E و K برای شادابی و سلامت پوست و تقویت چشم نافع است. نیاسین یا همان ویتامین B3 آن برای تقویت حافظه و حفظ شادابی روح و روان موثر است و آهن گیاهی آن به اكسیژن‌رسانی سلول‌ها و بافت‌های بدن كمك می‌كند.
خصوصیات تغذیه‌ای و درمانی چلغوز تقریبا با انواع مغزهای آجیلی برابری می‌كند، اما ویژگی قابل توجه، میزان بالای تركیبات آنتی‌اكسیدانی چلغوز است كه می‌تواند رادیكال‌های مضر حاصل از واكنش‌های مخرب بدن را به‌طور نسبی خنثی كند.
اما لازم است بدانید این دانه طبع بسیار گرمی دارد و برای همه افرادی كه مزاج خشك دارند همچون صفراوی‌ها و سوداوی‌ها مناسب نیست و مصرف آن فقط به مزاج‌های رطوبی همچون دموی بویژه بلغمی‌ها توصیه می‌شود.
این را هم بدانید ‌اكنون در بسیاری از استان‌های كشورمان چلغوز ناشناخته بوده و كمتر به فروش می‌رسد. حال اگر وسوسه شده‌اید كه مزه این مغز پرچرب را امتحان كنید برای اطمینان از تازگی این دانه، آن را از آجیل‌فروشی‌های معتبر خریداری كنید.

گیاه چلغوز

روش های تکثیر چلغوز:

الف) تکثیر طبیعی :
—- بذور این گیاه توسط پرندگان انتشار می یابند وليكن چنين ماهیّت عملي بخوبی شناخته نشده است .

ب ) کاشت بذور :
—- بذور کاج چلغوز در خاک های سبک و فقیر (شنی) ، متوسط (لوم) و سنگین (رسی) قادر به رشد هستند ولیکن خاک های زهکش دار را بهتر می پسندند. رشد بذور در PH خنثی تا اسیدی مطلوب ترند.
بهتر است بذور چلغوز را بمحض رسیدگی در گلدان ها بصورت منفرد بكارند و در زیر شاسی ها یا چارچوب های سرد (cold frame) بویژه در اواخر زمستان نگهداری کنند. یکدورۀ کوتاه مدت "زمستانه شدن" یا "استراتیفیکاسیون" (stratification) طی 6 هفته در دمای 4 درجه سانتیگراد می تواند به بهبود جوانه زنی بذور انباری کمک نماید .

پ ) قلمه زنی :
—- از این روش فقط زمانی استفاده می شود که قلمه ها (cutting) را از درختانی با عمر کمتر از 10 سال تهیّه نمایند. قلمه ها باید شامل ساقه های کوتاه و دسته ای از برگ های سوزنی باشند. کندن جوانه های ساقه چند هفته قبل از تهیّه قلمه ها می تواند بر موفقیّت ریشه زایی قلمه ها بیفزاید. قلمه ها معمولاً به کندی رشد می کنند. بهرحال در زمان حاضر اطلاعات کافی و كاملاً مفیدي از چگونگی تکثیر کاج چلغوز موجود نمی باشد.

پرورش نهال ها :
دانهال هاي (seedling) پرورشي را بمحض مهیّاشدن شرایط اقلیمی به محیط طبیعی و دائمی منتقل می کنند و از آنها برای مدت 2-1 سال بخوبي مراقبت بعمل می آورند. اینگونه دانهال ها دارای سیستم ریشه ای بسیار کم پشت و پراکنده ای هستند لذا انتقال سریع تر آنها در زمین اصلی توصیه می گردد. نهال ها را در دوره نوجوانی با ارتفاع 90-30 سانتیمتری در زمین اصلی غرس می کنند. البته درصد موفقیّت نهال هایی که دارای ارتفاع 10-5 سانتیمتر باشند، بمراتب بیشتر است ولیکن باید علف های هرز اطرافشان را طی یکدوره نسبتاً طولانی با پاشیدن مالچ های مناسب کنترل نمود. نهال های بزرگ به سختی استقرار می یابند و برای چندین سال بکندی رشد می کنند. آنها سیستم ریشه دهی گسترده ای نخواهند داشت لذا در برابر بادهای شدید آسیب پذیرند .
دانهال های حاصله تحمل وضعیت سایه را ندارند و در شرایط خاک های خشک و مرطوب به رشد بهتری دست می یابند گواینکه متحمل به خشکی هستند . دانهال ها در شرایط بسترهای شنی یا لوم- سنگریزه ای حائز نور کافی و زهکشی مناسب بخوبی رشد می کنند. آنها خاک های باتلاقی يعني شرايط عدم برخورداری از زهکشی را نمی پسندند. اینگونه کاج ها در اراضی رسی نیز رشد می یابند. نهال های استقراریافته نسبت به خشکی متحمل هستند.
کاج هایی که از پاکستان به انگلستان برده شده اند، بخوبی استقرار نیافتند ولیکن احتمالاً انتقال گونه هایی از مناطق مختلف با خصوصیات گوناگون می تواند بر موفقیّت استقرارشان کمک نماید .

آیا چلغوز مال اشراف است؟

چلغوز
در آجیل فروشی‌ها خشکبارهایی وجود دارد که قیمت های گزافی دارند. خشکبارهایی که اگر قرار بود برای هر کدام از آنها یک اعتصاب عمومی شکل بگیرد، حالا باید شاهد نهضت «ما چلغوز نمی‌خریم» و «ما ماکادمیا نمی‌خوریم» بودیم!
چلغوز و ماکادمیا در ظرف پذیرایی نوروزی ایرانی ها جایی ندارند اما با قیمت های بالایشان تبدیل به خشکبار قشر مرفه شده اند. چلغوز که دانه ای شبیه تخمه آفتابگردان است و مشهدی ها آن را خوب می شناسند، این روزها کیلویی 100هزار تومان معامله می شود.
این رقم بسته به کیفیت و تازگی چلغوز می تواند کمی بالاتر یا پایین تر هم باشد. البته بیشتر خشکبارفروشی ها در آستانه عید چلغوز نمی فروشند. چون اولا خریدار زیادی ندارد و ثانیا قیمت آن در دوماه گذشته از کیلویی حدود 40 درصد افزایش پیدا کرده است. یعنی از 60هزار تومان به 100هزار تومان رسیده است.
دلیل گرانی چلغوز وارداتی بودن آن است. چلغوز از نوعی کاج که بومی هیمالیا، پاکستان و افغانستان است به دست می آید و به جز قیمت بالایش، پروتئین، فیبر، آنتی اکسیدان، پتاسیم، ویتامین E، چربی و انرژی بالایی هم دارد. روغن چلغوز خاصیت روغن زیتون را دارد و به عملکرد بهتر قلب و کبد کمک می کند.
اما چلغوز با آن قیمت نجومی اش، وقتی پای ماکادمیا (macadamia) به میان می آید حرفی برای گفتن ندارد. ماکادمیا گران ترین خشکبار جهان است که هر کیلوگرم از آن حدود 45دلار امریکا خرید و فروش می شود و اگر در خشکبار فروشی های ایران بتوانید پیدایش کنید، باید بین 180 تا 200هزار تومان برای هر کیلوگرم آن هزینه کنید.
البته از 5سال قبل پرورش ماکادمیا در شمال ایران آغاز شده اما از آنجایی که درخت آن هر 7 تا 10 سال یکبار بار می دهد، هنوز زمان برداشت محصول ماکادمیا نرسیده است. برای خرید این خشکبار اشرافی، باید یا سراغ آجیل فروشی های خاص در شمال تهران بروید، یا سفارش شخصی تان را به واردکننده های آجیل و خشکبار بدهید وگرنه پرس و جو کردنتان از معروف ترین خشکبارفروشی های شهر هم بی نتیجه خواهد ماند.
ماکادامیا که به نام فندق استرالیایی معروف است، بومی مناطق هاوایی و استرالیا و مرغوب‌ترین میوه دنیا به حساب می آید که از مغز آن در تولید شکلات و بستنی و از روغن مغز آن در صنایع آرایشی و بهداشتی استفاده می‌شود. ماکادمیا نه فقط گران ترین خشکبار جهان لقب دارد، بلکه مغذی ترین آنها هم هست. میوه های ماکادمیا پروتئین، آهن و آنتی اکسیدان بالایی دارند و روغن آن برای جوان سازی پوست مورد استفاده قرار می گیرد. به همین دلیل است که ماکادمیا اکسیر جوانی استرالیایی نام گرفته است.

ماکادمیا

 درختان این گیاه خشکباری همیشه سبز نیمه گرمسیری از رویش بذر حاصل می شود. در شکل زیر ماکادمیا به همراه میوه اش نشان داده شده است.

ماکادمیا

ماکادمیا البته هزینه پرورش بسیار پایینی دارد چون با نور کم رشد می کند و کشت آن می تواند به صورت دیم باشد. حتی برداشت محصول ماکادمیا هم به دلیل ریزش دانه ها در فصل بار دهی، کار کم هزینه و کم دردسری است اما باردهی دیر به دیر این درخت که هر بار حدود 5 تا 7 کیلوگرم بار می دهد به علاوه هزینه صادرات آن از استرالیا، ماکادمیا را تبدیل به گران ترین خشکبار دنیا کرده است.





امتیاز: نتیجه : 5 امتیاز توسط 1 نفر مجموع امتیاز : 5

بازدید :546
مرتبط با : کلینیک گیاهپزشکی مطالب علمی
لینک های مرتبط : دستگاه ضد تگرگ
انواع روش های آبیاری
برنامه الگوی کشت با آب کم
پرورش زالو، زالو درمانی و کسب درآمد با پرورش زالو
کودها و استفاده از آن ها
پرورش زعفران
پرورش شترمرغ و طرح توجیهی پرورش شترمرغ
دانلود کتاب تبخیر و تعرق گیاهان - دستورالعمل محاسبه آب مورد نیاز گیاهان
روش تشخیص قابلیت اختلاط دو یا چند آفت کش با یکدیگر
هرس درختان میوه
برچسب ها : چلغوز- تکثیر چلغوز- گرانترین خشکبار جهان- ماکادمیا-
نویسنده
نویسنده : ضیا نجفی بولحسنی
تاریخ : چهارشنبه 11 اسفند 1395
زمان : 4:44
ارسال نظر برای این مطلب
این نظر توسط آگهي ارزان بنري و متني در تاریخ 1396/1/9 و 13:40 دقیقه ارسال شده است

سلام
گروه آي مارکت ، داراي نماد اعتماد الکترونيکي ، افتخار دارد ميزبان جذب آگهي براي گروهي از
سايت ها و وبلاگ ها باشد.
در صورتي که نياز به تبليغ متني يا بنري داريد به سايت ما بياييد.
تعرفه هاي ما بسيار ارزان ميباشد.
هشدار : تعداد جايگاه هاي بنري و متني محدود است!
اگر مايليد ، زودتر سفارش دهيد.
حراج ويژه نوروز 96 :
« بک لينک فالو در تمام سايتها ماهانه فقط ده هزار تومان »
ابتدا درج تبليغ شما ، سپس دريافت هزينه
با تشکر


نام
ایمیل (منتشر نمی‌شود) (لازم)
وبسایت
:) :( ;) :D ;)) :X :? :P :* =(( :O @};- :B /:) :S
نظر خصوصی
مشخصات شما ذخیره شود ؟ [حذف مشخصات] [شکلک ها]
کد امنیتی
:: فروش حشرات ، آفات نباتی ، علف های هرز و نمونه های بیماری های گیاهی ( تاریخ : یکشنبه 16 تیر 1392)
:: دستگاه ضد تگرگ ( تاریخ : دوشنبه 25 اردیبهشت 1396)
:: آشنایی با چلغوز و ماکادمیا، گرانترین خشکبارهای ایران ( تاریخ : چهارشنبه 11 اسفند 1395)
:: انواع روش های آبیاری ( تاریخ : جمعه 29 بهمن 1395)
:: برنامه الگوی کشت با آب کم ( تاریخ : پنجشنبه 28 بهمن 1395)
:: پرورش زالو، زالو درمانی و کسب درآمد با پرورش زالو ( تاریخ : جمعه 22 بهمن 1395)
:: کودها و استفاده از آن ها ( تاریخ : چهارشنبه 06 بهمن 1395)
:: پرورش زعفران ( تاریخ : سه شنبه 05 بهمن 1395)
:: پرورش شترمرغ و طرح توجیهی پرورش شترمرغ ( تاریخ : سه شنبه 05 بهمن 1395)
:: دانلود کتاب تبخیر و تعرق گیاهان - دستورالعمل محاسبه آب مورد نیاز گیاهان ( تاریخ : سه شنبه 05 بهمن 1395)


بالای صفحه